Τα σπυράκια στην πλάτη είναι πολύ ενοχλητικά και αντιαισθητικά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους δερματολόγους η ακμή στην πλάτη είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, επεκτείνεται και στο στέρνο ενώ συνήθως, αν υπάρχει ακμή στην πλάτη, έχει υπάρξει και στο πρόσωπο. Δείτε πού οφείλεται και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή στην πλάτη.
Ιδρώτας
Το πιο προφανές αίτιο της ακμής στην πλάτη είναι τα ιδρωμένα ρούχα. Τα αθλητικά μπουστάκια και ρούχα αποτελούν τη συνταγή της καταστροφής καθώς όχι μόνο ο ιδρώτας τρίβεται με το δέρμα αλλά και αποκομίζει ένα σορό βακτήρια και μικρόβια από το γυμναστήριο. Επιλέξτε βαμβακερά ρούχα ενώ αμέσως μετά το γυμναστήριο βάλτε τα ρούχα στα άπλυτα και κάντε μπάνιο, τρίβοντας και την πλάτη σας.
Τριβή
Ακόμη ένα αίτιο της ακμής στην πλάτη μπορεί να είναι η συνεχής τριβή. Αν, για παράδειγμα, κουβαλάτε όλη μέρα ένα σακίδιο στην πλάτη ή περνάτε πολλές ώρες στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή την καρέκλα της δουλειάς, είναι πιθανό η τριβή και η βρωμιά να προκαλούν ακμή στην πλάτη σας. Έχετε πάντα καθαρές τις καρέκλες σας και προσπαθήστε να φοράτε ρούχα βαμβακερά που δεν αφήνουν ακάλυπτη την πλάτη.
Χημικά προϊόντα
Τα προϊόντα μαλλιών ενδέχεται επίσης να ευθύνονται για τα σπυράκια στην πλάτη σας. Φροντίστε όταν χρησιμοποιείτε σπρέι και άλλα προϊόντα, να μην ψεκάζετε και την πλάτη σας και όταν το κάνετε να ξεπλένετε με νερό. Σημαντικό είναι επίσης να πλένετε καλά την πλάτη σας μετά τη χρήση σαμπουάν ή μαλακτικού.
Διατροφή
Ένας ακόμη εχθρός σας είναι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αποφύγετέ τες!
Συμβουλές για το πλύσιμο:
- Το καλό πλύσιμο αποτελεί το νούμερο 1 όπλο σας κατά της ακμής.
- Κάντε μπάνιο αμέσως μετά από κάθε δραστηριότητα που σας προκαλεί ιδρώτα.
- Αρκετοί δερματολόγοι συνιστούν τις πλύσεις με προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ. Ωστόσο καλό είναι πριν προβείτε στην αγορά κάποιου προϊόντος να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
- Αφήστε το σαπούνι να δράσει για τουλάχιστον 30'' και ξεπλύνετε μετά.
- Σημαντικό είναι, επίσης, να αγοράσετε ένα σφουγγάρι για την πλάτη (ναι, από αυτά τα «γιαγιαδίστικα»). Ωστόσο μην τρίβεστε πολύ δυνατά γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης θα πρέπει να καθαρίζετε σχολαστικά το σφουγγάρι σας μετά από κάθε πλύσιμο καθώς μπορεί πολύ εύκολα να φιλοξενήσει μικρόβια και βακτηρίδια.
- Μην πλένεστε με πολύ ζεστό νερό καθώς το δέρμα ερεθίζεται και αφυδατώνεται.
Η θάλασσα τα γιατρεύει όλα
Ίσως να έχετε ακούσει κι εσείς από τους «παλιούς» ότι η θάλασσα τα γιατρεύει όλα. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι αληθές, ωστόσο στην περίπτωση αυτή βοηθάει. Βυθιστείτε στο νερό της θάλασσας για 10 λεπτά και καθίστε στον ήλιο (φορώντας καπέλο και αντηλιακό) για ακόμη 10 (όχι περισσότερο).
Ντύσιμο
Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να φοράτε καθαρά ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά που καλύπτουν την πλάτη. Καλό είναι επίσης να είναι χαλαρά και να μην κολλάνε στην πλάτη. Το ίδιο ισχύει και για τον στηθόδεσμό σας. Θα πρέπει να είναι καθαρός και σφιχτός τόσο ώστε οι κόπιτσες να μην τρίβονται στο δέρμα σας όταν κινείστε.
Πλύσιμο ρούχων
Εξετάστε το ενδεχόμενο το απορρυπαντικό ρούχων να σας προκαλεί ερεθισμό. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα δοκιμάστε μια άλλη μάρκα μέχρις ότου να εντοπίσετε βελτίωση.
Φυσική απολέπιση
Η φυσική απολέπιση θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που μπορεί να φράζουν τους πόρους σας. Φτιάξτε ένα μίγμα από ένα γκρέιπφρουτ με 1 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι χοντρό θαλασσινό αλάτι. Κάντε μασάζ με αυτό στις ερεθισμένες περιοχές και ξεβγάλετε.
Αν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, στο οποίο συνήθως οι χημικές θεραπείες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, δοκιμάστε επίσης να αλείψετε μια φέτα λεμόνι ή ντομάτα στην πλάτη σας. Το οξύ σε αυτά θα σκοτώσει τα βακτήρια.
Ενυδάτωση
Πίνετε περίπου 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα. Η σωστή ενυδάτωση θα διατηρήσει το δέρμα σας υγιές και θα αποτρέψει από την επιπλέον λιπαρότητα που μπορεί να δημιουργήσει σπυράκια.
- See more at: http://www.mama365.gr/10132/pos-na-apallageite-apo-ta-spyrakia-sthn-plath.html#sthash.4oug4E9W.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου