Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αποτρίχωση με παλμικό φώς (ΙΡL)

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποτρίχωση στις γυναίκες μα και στους άντρες καθώς και για τα καινούργια μέσα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της. Οι διαφημίσεις σε μορφή επιστημονικών άρθρων ή συζητήσεων στη τηλεόραση, διαφημιστικά φυλλάδια ή και άτομα από το φιλικό μας περιβάλλον, είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης. Πολλές φορές, λοσιόν, η μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με το θέμα της τριχοφυΐας και τις διάφορες μεθόδους της αποτρίχωσης μας εμποδίζουν να διαλέξουμε εκείνη με τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αποτρίχωσης, μετά το κερί και την ηλεκτρική με τη βελόνα, είναι η αποτρίχωση με παλμικό φως ή αλλιώς IPL. Το IPL είναι συντομογραφία της λέξης INTENSEPULSEDLIGHT (έντονο παλμικό φως). Ουσιαστικά είναι ένα μηχάνημα που παράγει πολύ δυνατή αναλαμπή φωτός διαφόρου μήκος κύματος. Το περισσότερο φως που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα πολλών μηκών κυμάτων μαζί. Όταν κάποια ποσότητα αυτού του φωτός πέφτει πάνω σε κάποια αντικείμενο, μερικά μήκη κύματος απορροφούνται από αυτό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τις τρίχες και το δέρμα. Είναι γνωστό ότι η μελανίνη, το χρώμα που βρίσκεται στο δέρμα και τις τρίχες, απορροφάει το υπέρυθρο φως πολύ καλά και πως ο θύλακας της τρίχας περιέχει περισσότερη μελανίνη από ότι οι γύρω ιστοί του δέρματος. Αυτή είναι και, η αρχή λειτουργίας του IPL. Έτσι μπορούμε να ωθήσουμε την τρίχα να απορροφήσει το φως το οποίο θα μετατραπεί σε θερμική ενεργεία μέσα στο θύλακα της τρίχας. 'Όταν η θερμοκρασία φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο η πρωτεΐνη της τρίχας και του θύλακα θα υποστεί αλλαγές, ουσιαστικά πεθαίνει. Αν ο θύλακας πεθάνει δεν αναπαράγεται ποτέ. Όμως επειδή υπάρχουν χιλιάδες θύλακες στο δέρμα μας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πότε θα νεκρωθεί ο καθένας από αυτούς με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε στον πελάτη με απόλυτη σιγουριά για το πότε θα εξαφανιστεί πλήρως η τριχοφυΐα.
Η υπερβολική τριχοφυΐα μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση, στη χρήση φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη), σε ορμονικές ανωμαλίες ή στη κακή αντιμετώπιση της ίδιας της τριχοφυΐας..
Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα σας:
1) Μπορούν όλα τα άτομα να ακολουθήσουν τη θεραπεία με IPL?
Φυσικά και μπορούν όλοι εκτός ελάχιστον περιπτώσεων για τις οποίες η σοβαρότητα θα κριθεί από την αισθητικό σας.
2) Ποια πρέπει να είναι η κατάσταση των τριχών?
Ιδανικό μήκος της τρίχας είναι μεταξύ 1-2mm. Οι μακριές τρίχες συγκρατούν την ενεργεία στο στέλεχος και την εμποδίζουν να φτάσει στη ρίζα. Έτσι ο πελάτης μπορεί να έχει ξυριστεί 1-3 μέρες πριν την εφαρμογή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι σκούρες τρίχες ανταποκρίνονται πιο εύκολα στη θεραπεία λόγο υψηλής περιεκτικότητας σε μελανίνη. Βέβαια και οι καστανές ή ακόμη και οι ξανθιές περιέχουν μελανίνη αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Το αποτέλεσμα δεν διαφοροποιείτε απλά αλλάζει ο αριθμός των συνεδριών ανάλογα νε την περίπτωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαγορεύονται όλες οι άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης (κερί, αποτριχωτικές κρέμες, ντεκαπάζ) τόσο στο διάστημα της θεραπείας όσο και μετά.
3) Πόσες εφαρμογές χρειάζονται για να έχουμε μόνιμο αποτέλεσμα?
Η λέξη "μόνιμο" μας παραπέμπει στη μη επανεμφάνιση των τριχών για το υπόλοιπο της ζωής μας πράγμα για το οποίο είναι δύσκολο να εγγυηθεί κάνεις, για τους λόγους που προανέφερα. Οι εφαρμογές, λοιπόν, ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να αποτριχώσουμε, το χρώμα του δέρματος, τη ποσότητα και την ποιότητα της τρίχας.
Π.χ. το πρόσωπο λόγο ορμονοεξάρτησης χρειάζεται περισσότερες εφαρμογές σε σχέση με το σώμα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα πρώτα έντονα ορατά αποτελέσματα στο πρόσωπο θα είναι από τη 3-4 συνεδρία ενώ για το σώμα από τη 2-3 συνεδρία.
4) Ποια είναι τα αποτελέσματα του παλμικού φωτός?
Η εμπειρία μας δείχνει ότι καλύτερα αποτελέσματα έχουμε:
α) σε περιοχές λιγότερο ορμονοεξαρτόμενες (μπικίνι, μασχάλες, πόδια, χέρια)
β) σε άτομα που συνδυάζουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σκούρα τρίχα
γ) όταν χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι περιοχές έχει παρατηρηθεί ότι μετά από 7-12 συνεδρίες σε χρονικό διάστημα 1 χρόνου υπάρχει μείωση της τριχοφυΐας σε ποσοστό 60-80% ενώ οι υπόλοιπες τρίχες βγαίνουν πιο λεπτές και πιο ανοιχτόχρωμες.
5) Είναι επικίνδυνο το παλμικό φως?
Πολλά είναι τα άτομα τα οποία φοβούνται τη χρήση του παλμικού φωτός. Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι είναι τελείως ακίνδυνο και φυσικά δε μεταφέρει ακτινοβολία όπως πολλοί πιστεύουν.
Συμπερασματικά
Με βάση την εμπειρία, τις έρευνες και μελέτες που έχω κάνει το χρονικό διάστημα που εργάζομαι εφαρμόζοντας αποτρίχωση τόσο με βελόνα όσο και με παλμικό φως μπορώ να πω ότι ριζική αποτρίχωση μπορεί και να υπάρξει εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις και οι κανόνες δεοντολογίας από το θεραπευτή και το θεραπευμένο. Η κάθε τρίχα συμπεριφέρεται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς και στο ίδιο το άτομο από περιοχή σε περιοχή. Κάθε τρίχα έχει το δικό της τρόπο ζωής και γι αυτό θα πρέπει να τις συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Θα ήταν, λοιπόν, ανέντιμο και αντιεπαγγελματικό να πούμε στο πελάτη ότι 30η ημέρα του 6 μήνα θα έχεις τρίχες και την 1η του επόμενου να του πούμε δε θα έχεις. Η εξαφάνιση των τριχών γίνετε σταδιακά.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω πως στα ΤΕΙ όλης της χώρας που αποφοιτούν αισθητικοί το μάθημα της αποτρίχωση διδάσκεται ως κυρίως μάθημα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Καμία άλλη σχολή δεν περιλαμβάνει το μάθημα της αποτρίχωσης ως βασική εκπαίδευση. Όλες οι μέθοδοι αποτρίχωσης απαιτούν επαγγελματική συμβουλή από έμπειρο πτυχιούχο αισθητικό και η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται κάτω από μετρά ασφαλείας και κανόνες υγιεινής. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου