Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ιδέες διακόσμησης

Η επιλογή ενός κεντρικού θέματος είναι ο καλύτερος τρόπος να διακοσμήσετε το παιδικό ή βρεφικό δωμάτιο, ιδιαίτερα αν ανήκετε στην πλειοψηφία των γονιών που έχουν ξοδέψει ώρες σκέψης για τη διακόσμηση του, ακόμα καιπριν το νέο μέλος εισέλθει στην οικογένεια. Αν τα τυποποιημένα καρτούν τα θεωρείτε ξεπερασμένα και πολυφορεμένα, σίγουρα αναζητάτε κάτι ξεχωριστό για το υπνοδωμάτιο ή το playroom.
Η διακόσμηση των παιδικών δωματίων βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας. Η φαντασία και η δημιουργικότητα θα πρέπει να συνδυαστούν με την εφευρετικότητα, αφού η διακόσμηση αυτών των χώρων αλλάζει συνέχεια, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και -εκ των πραγμάτων- αλλάζουν διαθέσεις και ιδέες.
Το βρεφικό δωμάτιο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Η διακόσμηση του αποτελεί σημαντικό ψυχολογικό παράγοντα για την ανάπτυξη του βρέφους. Οι επιλογές σας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα μάτια των παιδιών και να συνδυάζονται με την ηλικία τους. Με άλλα λόγια θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των χρωμάτων ή των ζωγραφικών παραστάσεων, γιατί αυτά θα επηρεάσουν την διάθεση και τις σκέψεις τους. Μην ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά είναι το ίδιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος τους, όπως και εμείς οι μεγάλοι. Ένα καλά σχεδιασμένο δωμάτιο σίγουρα θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη τους.
Τα θέματα για το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή.
Να μερικές ιδέες:
-Διακοσμητικές ιδέες για δωμάτια αγοριών
-Διακοσμητικές ιδέες για δωμάτια κοριτσιών
-Κοινά θέματα για αγόρια και κορίτσια

Διακοσμητικές ιδέες για δωμάτια αγοριών

Τα δωμάτια των αγοριών έχουν κάθε φορά τη δική τους προσωπικότητα. Δράση και περιπέτεια, ένταση και φαντασία κυριαρχούν. Υπάρχουν μια σειρά από πραγματικά υπέροχα θέματα για το αγορίστικο δωμάτιο.

Ταιριάξτε αισθητική, φαντασία και δημιουργικότητα ώστε το δωμάτιο να συνδυαστεί με την ανάπτυξη του παιδιού σας και τις διαφορετικές προτιμήσεις του με την πάροδο του χρόνου.
Η διακόσμηση στο θέμα που θα επιλέξετε μπορεί να συνδυαστεί με επιπλέον λύσεις όπως αντίστοιχα σεντόνια, κουρτίνες, διακοσμητικά αντικείμενα. Μια καλή λύση είναι να βάψετε με χρώματα κοντά στο θέμα όλους τους τοίχους (πχ κόκκινο και μπλε για ένα δωμάτιο Σπάιντερμαν).

Αγαπημένα θέματα των αγορίστικών δωματίων είναι:
Σούπερήρωες
Οι χάρτινοι σουπερήρωες πχ Σπάιντερμάν, Μπάτμαν, είναι οι αγαπημένοι των περισσότερων αγοριών. Η εικόνα του ήρωα σε σκηνές δράσης θα καθηλώσει τον πιτσιρικά μας. Ταυτόχρονα θα μπορούμε να διατηρήσουμε τη θεματολογία για χρόνια αφού οι παραστάσεις αυτές είναι κλασικές και για εφηβικά δωμάτια.

Βυθός
Σε αγόρια που αγαπούν το κολύμπι, τις βουτιές ή ονειρεύονται κυνήγι χαμένων θησαυρών ή αναζητούν μυθικά ζώα των θαλασσών, μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα τοίχο ζωγραφισμένο με ένα μαγικό θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο. Μια τέτοια τοιχογραφία συνδυάζει υπέροχα χρώματα, αλλά και συνοδευτικά διακοσμητικά στοιχεία για ολόκληρο το χώρο.
Ποδόσφαιρο.
Κάντε το δωμάτιό του ένα πραγματικό χώρο ποδοσφαιρικής μαγείας. Με τοιχογραφίες από ποδοσφαιρικούς αγώνες, μπάλες και ζωντανά χρώματα . Φυσικά μπορείτε να προσδώσετε και ένα χαρακτήρα διαφορετικό με δεκάδες στοιχεία από την αγαπημένη του ομάδα με φανέλες, φωτογραφίες, κασκόλ, αναμνηστικά κλπ
Αυτοκίνητα
Τα περισσότερα αγόρια αγαπούν τα «μηχανοκίνητα» και ξοδεύουν ώρες χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους παίζοντας με αυτοκινητάκια. Τι πιο καλό από το να διακοσμήσετε τους τοίχους με ένα παρόμοιο θέμα; Στολίστε το δωμάτιό του με εικόνες αυτοκινήτων ζωγραφισμένες στον τοίχο και μεγάλα σήματα της τροχαίας ολόγυρα.
Σαφάρι
Το ανοικτό τοπίο μιας σαβάνας είναι ιδανικό για τη δημιουργία ενός χώρου με ποικίλα ερεθίσματα από ζώα που τα παιδιά αγαπούν και δε συναντούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Λιοντάρια και λεοπαρδάλεις, τίγρεις και πίθηκοι, θα δώσουν μια διαφορετική αίσθηση στο δωμάτιο του.
Το δωμάτιο του πειρατή
Δεν υπάρχει αγόρι το οποίο να μην ενθουσιάστηκε με την ιδέα των χαμένων θησαυρών και των ταξιδιών με πειρατικά ιστιοφόρα. Φιλοξενήστε στους τοίχους του δωματίου: το χάρτη του νησιού, το καράβι του πειρατή, και εικόνες από την πειρατική συντροφιά με το γιο σας σε ρόλο Μπαρμπαρόσα!
Διάστημα
Η εξερεύνηση του διαστήματος ξεκινάει. Το παιδί υπολογίζεται ότι περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο δωμάτιό του. Δώστε του την ευκαιρία να γνωρίσει τους πλανήτες, να πετάξει με τη φαντασία του οδηγώντας διαστημόπλοια, να ανακαλύψει νέους αστερισμούς και να τα βάλει με φλεγόμενους μετεωρίτες.
Διακοσμητικές ιδέες για δωμάτια κοριτσιών

Φτιάξτε ένα μαγικό κοριτσίστικο δωμάτιο, ένα χώρο για ονειροπόληση, για παιχνίδι με τις κούκλες, για τα πρώτα «βαψίματα» και τις ατελείωτες ώρες στον καθρέπτη προβάροντας πόζες, χτενίσματα, γκριμάτσες.
Τα κορίτσια όλων των ηλικιών, συνήθως, είναι πιο δημιουργικά από τα αγόρια και θέλουν να ασχολούνται μόνα τους με τη διακόσμηση του δωματίου τους (και όχι μόνο). Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές συζητήστε μαζί τους και δείτε τι θέματα θα τους ενδιέφεραν.
Χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα τους χρώματα και δημιουργήστε τοιχογραφίες με τα αγαπημένα τους σχέδια. Ονειρικές μπορντούρες, κάστρα, πριγκιπόπουλα κλπ συνήθως ξετρελαίνουν τα περισσότερα κορίτσια.
Κάθε κορίτσι αγαπά τα όμορφα χρώματα. Δώστε του την ευκαιρία να έρθει από νωρίς σε επαφή με αυτά. Μια μπορντούρα με λουλούδια στην κορυφή, όμορφα ζώα που ξεπροβάλλουν στο δωμάτιο, πεταλούδες, και πολύχρωμα ζουζούνια που πετούν εδώ και εκεί, θα ενθουσιάσουν τη μικρή μας.
Μην ξεχάσετε να βάλετε στο κοριτσίστικο δωμάτιο ένα μεγάλο ολόσωμο καθρέπτη (πχ σε επαφή με την ντουλάπα). Ένα μεγάλο πίνακα ανακοινώσεων για να τοποθετεί φωτογραφίες από τα περιοδικά, κάρτες ή ζωγραφιές που θα δέχεται ή θα φτιάχνει η ίδια.
Απαραίτητα θα χρειαστείτε αρκετό χώρο και αποθηκευτικά τρικ για τα καλλυντικά της, τα αξεσουάρ, τα κοκαλάκια, τα κοσμήματα της και όλα τα ψιλοπράγματα που την κάνουν χαρούμενη που είναι κορίτσι.
Ενδιαφέροντα θέματα τοιχογραφιών για δωμάτια κοριτσιών είναι:

Το δωμάτιο της μικρής πριγκίπισσας.
Η ιδέα ενός «μεγαλοπρεπούς» δωματίου για την μικρή μας πριγκίπισσα είναι ιδανική. Η ζωγραφιά ενός μεσαιωνικού κάστρου, με το πριγκιπόπουλο, το γαλάζιο ουρανό με τα λευκά συννεφάκια , θα ενθουσιάσουν την (μικροσκοπική μας) υψηλοτάτη.
Αθλητικά
Τα κορίτσια αγαπούν τον αθλητισμό και μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτή τους την προτίμηση διακοσμώντας το δωμάτιό τους στην βάση του αθλήματος που προτιμούν. Τοιχογραφίες με θέματα όπως η ενόργανη γυμναστική, το καλλιτεχνικό πατινάζ κοκ μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους όπως φωτογραφίες με διάσημους αθλητές, αυθεντικά αντικείμενα των αγώνων (πχ κορίνες) ή ακόμα, αναμνηστικά από αγώνες (πχ το σήμα των ολυμπιακών αγώνων, κάποιο μετάλλιο κλπ).
Φεγγαρόφωτο
Πιο κορίτσι δε θα ονειροπολούσε στην εικόνα ενός φωτεινού μισοφέγγαρου σε ένα ουρανό με μικρά μακρινά αστέρια; Ένα θέμα ρομαντικό με πολλές δυνατότητες συνδυασμών δίνει τη δυνατότητα στις μικρές μας πριγκίπισσες να περνούν ήρεμες, γαλήνιες στιγμές στο δωμάτιό τους.


Κοινά θέματα για αγόρια και κορίτσια
Λουλούδια και ζώα
Η εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάζει ποικιλία χρωμάτων και ερεθισμάτων στο παιδικό δωμάτιο. Ιδιαίτερα τα ζώα προσφέρουν μια αίσθηση ζωντάνιας και κάνουν τα παιδιά να αντιδρούν πιο ενεργά με το περιβάλλον τους. Ακολουθήστε μια συνολική διακόσμηση με ζώα στους τοίχους, τις κουρτίνες, τις κουβέρτες, τα σεντόνια. Τα ζώα θα προσφέρουν τη δυνατότητα της παρατήρησης την ώρα που το παιδί βρίσκεται στο δωμάτιο του.

Εικόνες από παραμύθια
και με σύγχρονους ήρωες (όπως ο Χάρρυ Πόττερ) βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν ερεθίσματα και να αγαπήσουν από νωρίς τη λογοτεχνία. Αν είστε μάλιστα από τους γονείς που τους αρέσει να δημιουργούν παραλλαγές και να προεκτείνουν τις διηγήσεις των παραμυθιών, τότε μια τοιχογραφία με παραμυθένιους ήρωες θα σας δώσει άφθονο υλικό «εικονογράφησης». Ταυτόχρονα σας προσφέρουν την ευκαιρία να επιλέξετε τα χρώματα και τα στοιχεία που θα ολοκληρώσουν τη διακόσμηση του χώρου.
Φύση
Ένα δωμάτιο με βασικά χρώματα το γαλάζιο και το πράσινο και με τη δυνατότητα να φιλοξενήσει χίλια δυο μικρά και μεγάλα ζώα θα κερδίσει την προσοχή του παιδιού σας και σίγουρα θα το εξοικειώσει με το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα αν ζει σε πόλη.

Αγαπημένα ζώα
Ποιο παιδί δεν θα προτιμούσε ένα δωμάτιο με θέμα το αγαπημένο του ζώο; Χαρίστε του ένα δωμάτιο με θέμα τα ζώα. Η ιδέα ενός τσίρκου με χαρούμενα ζώα ή ένα δωμάτιο με θέμα το κατοικίδιο της οικογένειας συνδυασμένο με φωτογραφίες του.
Τροπικό δάσος,
στην πανδαισία του πράσινου χρώματος. Το τροπικό δάσος προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τη φιλοξενία πολύχρωμων πουλιών και παιχνιδιάρικων ζώων. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παράστασης πάντα ενθουσιάζει.
Παιδότοπος
Ένας χώρος που οι τοίχοι του προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για παιχνίδι. Διακοσμήστε τους τοίχους με τη σκηνή ενός δρόμου όπου τα μαγαζιά φέρουν τα ονόματα των μελών της οικογένειας πχ Μανάβικο ο Γιάννης, Κουκλοθέατρο της Ειρήνης κλπ. Δώστε του την ευκαιρία να παίξει, να φανταστεί, να δημιουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου